Cholesterol: vriend of vijand?

Deze informatie is het vervolg op de info over eieren.

Er zijn nog veel misverstanden over cholesterol en die wil ik graag ophelderen. Misschien is cholesterol wel onze vriend en niet onze vijand?

Wat is cholesterol?

Cholesterol is een lichaamseigen stof. Een klein gedeelte neem je op via voeding maar je lever kan het ook zelf maken. Je lichaam heeft hier een zelfregelend systeem voor: is er meer aanvoer vanuit de voeding dan gaat de ‘eigen’ productie omlaag. Andersom net zo: te weinig uit voeding? Dan schroeft de lever de eigen productie omhoog. Het is een kwestie van vraag en aanbod.

Functies van cholesterol

 • Cholesterol is grondstof voor diverse hormonen
 • Zorgt samen met omega 3 voor gezonde celmembranen (zo’n 100.000 miljard)
 • Onder invloed van zonlicht wordt cholesterol in de huid omgezet in vitamine D
 • Bestanddeel van gal, dus onmisbaar voor een goede spijsvertering
 • Circa 50% van je hersenweefsel bestaat uit cholesterol
 • Vorming van myeline, een stof die je zenuwweefsel beschermt
 • Het is een beschermende stof tegen bacteriën, virussen en schimmels die ontstekingen kunnen veroorzaken en is daarmee onderdeel van ons immuunsysteem

Vethuishouding

Vetten zijn nodig in je cellen. Om ze daar te krijgen is transport nodig. Cholesterol en eiwit bouwen samen een transportbusjes genaamd LDL en HDL.
LDL verzorgt het transport van triglyceriden van je lever naar de cellen, daar waar het nodig is. In de volksmond staat LDL bekend als ‘slecht’ cholesterol. LDL plakt.
HDL zorgt voor het transport van het ‘overschot’ terug naar de lever. HDL kennen we als ‘goed’ cholesterol.

Als bij bloedonderzoek te hoge cholesterolwaarden worden gemeten is dit een indicatie van een onderliggend probleem. Het is zinvol om te kijken waarom het lichaam de productie van cholesterol verhoogd. Want het lichaam doet niets zonder reden. Remmen d.m.v. medicatie is symptoombestrijding, het werkt maar je pakt de oorzaak niet aan. Bovendien geeft het vaak bijwerkingen.

Factoren die je cholesterol verhogen

 • Bloedsuikerproblemen: door overconsumptie van koolhydraten heeft het lichaam te weinig opslagplaats. Door de koolhydraten om te zetten in vet kan het lichaam ze wel ergens ‘parkeren’. Hiervoor gebruikt het LDL als transportmiddel.
 • Stress: cortisol is een stresshormoon en wordt gemaakt van cholesterol. Langdurige stress zal de vraag én productie van cholesterol doen stijgen.
 • Te hoog homocysteïne gehalte. Homocysteïne is een normaal en noodzakelijk afvalproduct. Je lichaam kan het recyclen maar heeft daar vitamine B voor nodig. Homocysteïne beschadigd de vaatwand, maakt deze rafelig waardoor LDL er gemakkelijk aan blijft plakken. Het immuunsysteem gaat zich ermee bemoeien, schuimcellen maken, die worden steeds groter en sluiten uiteindelijk een bloedvat af.
 • Tekort aan antioxidanten zorgen voor oxidatie, schade, immuunsysteem activiteit en wederom het ontstaan van schuimcellen.

Dus….

Nu we weten welke factoren het cholesterol verhogen kunnen we ook nadenken over hoe we het kunnen verlagen:

 • Voldoende antioxidanten (vitamine E en C) om oxidatie tegen te gaan
 • Voldoende vitamine B6, B12 en foliumzuur om homocysteïne te verlagen
 • Minder vaak en minder veel koolhydraten eten zorgt voor een stabielere bloedsuikerspiegel én voorkomt laaggradige ontstekingen
 • Stressbestendiger worden door omega 3 vetzuren, vitamine D3 en adaptogene planten

Met het eten van veel groente en fruit, vis, gevogelte, noten en zaden kom je een heel eind.
Voeg nog wat gezonde vetten toe en je hebt een heel gezond voedingspatroon. Hiermee ga je alle bovenstaande ‘problemen’ oplossen.

Graanproducten en alles van koe of varken hebben geen prominente plaats in dit eetpatroon, deze zijn voor af te toe.
Het veranderen van je eetpatroon is lastig, doe dit in kleine stapjes. Maak een haalbaar plan en maak daarin ook ruimte om te ‘zondigen’. Heb je hulp nodig aarzel dan niet om contact met me op te nemen.

Rode gistrijst

Er is veel aandacht voor rode gistrijst als hét wondermiddel om je cholesterol te verlagen.
Maar het doet eigenlijk hetzelfde als statines. Alleen bij statines is de hoeveelheid werkzame stof veel hoger en daardoor vaker bijwerkingen.
Rode gistrijst kan, als onderdeel van een behandelplan, een ondersteuning zijn om je cholesterol te verlagen.

Er is echter 1 maar…. En die heet Q10.
De truc achter statines is het remmen van een enzym dat de productie moet stimuleren. Dat enzym is echter ook verantwoordelijk voor de Q10 fabriek. En Q10 is de sleutel in onze energieproductie.
Een tekort aan Q10 geeft spierpijn en krachtsverlies. En laat dat nu net de meest gehoorde bijwerking van statines zijn. Toeval? Nee, daar geloof ik niet in.

Stop nooit op eigen houtje met statines, overleg dit eerst met je huisarts.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.