Magnesium

It´s all about energy

Dus als het momenteel slecht gesteld is met je energievoorraad dan zou ik zeker even doorlezen…
Je lichaam breekt voedingsstoffen af in bouwstenen en brandstof, die het lichaam vervolgens gebruikt voor al zijn processen.
Zonder voeding geen energie. Voeding is energie. Duidelijk toch?

Ik wil je kort uitleggen hoe het zit in het lichaam, dan begrijp je ook direct het belang van een goede magnesiumstatus.
In elke cel van je lichaam heb je mini energiecentrales. Die maken via ingewikkelde stappen van glucose of vet een molecuul genaamd ATP.
De betekenis van ATP is Adenosine Tri (=drie) Fosfaat. Op het moment dat 1 van de drie fosfaatjes wordt afgesplitst komt er een beetje ENERGIE vrij. Wat overblijft is ADP, Adenosine Di (=twee) Fosfaat.
Even schematisch ziet dat er zo uit:
A + P + P + P = ATP (1 A en drie P’s)
A + P + P = ADP (1 A en twee P’s)
En nu komt het allerbelangrijkste: Magnesium zorgt ervoor dat dat ene fosfaatje kan worden afgesplitst.

Maar magnesium doet meer.

Zo maar even een paar punten wil ik graag benoemen.
Het is een activator van meer dan 300 processen in je lichaam.
Het speelt een rol bij de regulatie van neurotransmitters en is daarom ook belangrijk voor je geestelijke gezondheid
Van belang bij spiercontractie, spierspanning en spierontspanning (tekort = spierkramp) Het is bloeddruk regulerend.
En belangrijk, samen met calcium en vitamine D voor de bot-huishouding
Helaas levert onze voeding niet voldoende magnesium om de behoefte af te dekken. Dit komt omdat we te weinig groente en fruit eten én dat wat we eten bevat nog maar weinig magnesium. Bovendien verarmt de landbouwgrond snel en wat niet in de grond zit komt ook niet op je bord. Daarnaast is stress een enorme magnesiumvreter en zorgt daardoor gemakkelijk voor een tekort. Een verstoorde darmfunctie kan zorgen voor een verminderde opname van magnesium en het gebruik van medicijnen zoals maagzuurremmers, de pil, en plasmedicatie remmen de opname ook.

En hoeveel heb ik dan nodig?

De gemiddelde behoefte is 300 mg voor een gezonde volwassene per dag. Bij stress is de behoefte echter veel groter. (info over deze dosering geef ik je liever persoonlijk)
Natuurlijke bronnen van magnesium zijn groene groenten, garnalen, heilbot, bananen, cashewnoten, zonnebloempitten, pompoenpitten, citroenen, dadels, frambozen, pruimen, avocado, kelp en cacao
Even een paar getallen zodat je kunt zien hoe lastig het is om aan 300 mg per dag te komen: 1 banaan 30 mg per 100 gram, 100 gram spinazie bevat 45 mg , 1 avocado 30 mg per 100 gram, amandelen 150 mg per 100 gram.
Een handig hulpmiddel hierbij is de voedingswaardetabel

Welke vorm kies ik?

Veel magnesiumsupplementen bevatten magnesiumoxide. Die moet je NIET hebben. Deze vorm wordt niet goed door je lichaam opgenomen en kan zelfs laxerend werken.
Wel goed opneembare vormen zijn magnesiumcitraat en magnesiumbisglycinaat.
Een goed magnesiumsupplement bevat ook de benodigde cofactoren die zorgen voor een goede opname. De belangrijkste hierbij is vitamine B6.

Bewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.