Het belang van een gezonde mondflora

Probiotica

In de juiste dosering, draagt probiotica bij aan een gezonde maagdarmflora. Gezonde maagdarmflora is de basis van gezondheid en een verstoring hierin kan veel uiteenlopende klachten geven.
Het belang van een goede mondhygiëne is inmiddels ook bewezen. Momenteel wordt er door wetenschappers dan ook met aandacht gekeken naar de relatie tussen mond- en darmflora.
Recent onderzoek laat zien dat specifieke darmbacteriën een gunstig effect hebben op de mondflora én een remmende werking hebben op schadelijke mondbacteriën. Vooral lactobacillen zijn in staat om de bacteriële balans in de mond te herstellen.

Gezonde mondflora

De goede mondflora samenstelling hangt af van het evenwicht tussen ‘goede’ en ‘slechte’ bacteriën. Door een slecht voedingspatroon of slecht poetsgedrag kan het evenwicht verstoord raken.
Slechte bacteriën nemen de controle in de mond over en tandvleesproblemen ontstaan. Door gemakkelijke verplaatsing van deze bacteriën naar de bloedbaan is een tandvleesprobleem een risicofactor voor allerlei chronische ziekten. Daarnaast heeft deze ongunstige mondflora, door het eten van voeding, ook een voortdurende negatieve invloed op het darmsysteem.

Bepaalde lactobacillen blijken een sterk remmende werking op de negatieve bacteriën te hebben. Ze hebben een cariës remmende werking, zijn antibacterieel, en ontstekingsremmend.
Het opnieuw opbouwen van mondflora met goede bacteriën kan dus een stap zijn in preventie en behandeling van mondziekten én het optimaliseren van de algemene gezondheid.

Indicaties

Parodontitis
Wereldwijd de meest voorkomende bacteriële ziekte waarvan de gevolgen verder strekken dan de mondholte. Regelmatig wordt, naast het verbeteren van poetsgedrag, antibiotica ingezet om de ziekmakende bacteriën tot staan te brengen. Door het steeds vaker voorkomen van antibioticaresistentie is er vraag naar een andere aanpak van dit probleem.
Toevoegen van de juiste bacteriestammen kan zo’n andere oplossing zijn.

Halitose
Slechte adem is een veelvoorkomend probleem. Vaak is dit gerelateerd aan een slechte mondgezondheid. Het wordt veroorzaakt door zwavelverbindingen die geproduceerd worden door slechte bacteriën. Het toevoegen van lactobacillen aan de mondflora kan leiden tot een behoorlijke afname van deze zwavelverbindingen.

Daarnaast kan orale probiotica worden ingezet bij de ondersteuning van:
• Darmproblemen
• Diabetes type II
• Hart- en vaatziekten
• Stemmingsproblemen
• De algehele gezondheid

Als laatste maak ik nog even de opmerking dat poetsgedrag én een goede mondhygiëne het allerbelangrijkste zijn voor het behoud van een gezonde mond. Bij problemen is de tandarts of mondhygiënist uw eerste aanspreekpunt. Samen met een professional maak je een plan hoe te komen tot verbetering.
Het nemen van probiotica kan wel een onderdeel van dit plan zijn.

Als u, of uw tandarts, vragen heeft over het toepassen van orale probiotica dan hoor ik dat natuurlijk graag. Ik zal ze met liefde beantwoorden.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

1 thought on “Het belang van een gezonde mondflora”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.