Stress maakt dik

Helaas… het is zo.

Ik zal je uitleggen waarom.
Het verhaal begint bij stress en de reactie daarop van het lichaam.
Stress is al zo oud als de mensheid. Het ziet er anno 2017 alleen anders uit. De oermens had stress vanwege honger, dorst of een hongerige witte tijger. In die tijd was stress van korte duur. Tegenwoordig is stress vermomd als hypotheek, een veeleisende werkgever of relatieproblemen en is vaak chronisch van aard. Voor kortdurende stress heeft je lichaam een prima mechanisme die we stress-respons noemen. Chronische stress is iets waar je lichaam helaas nog geen oplossing voor heeft.

Stress-respons

Als het lichaam stress waarneemt gaat als eerste adrenaline in actie komen. Dit zorgt ervoor dat je lichaam alerter wordt, je ademhaling versnelt net zoals je hartslag. De bloeddruk gaat omhoog en je spieren spannen aan om in actie te komen. Je lichaam is klaar om het gevecht met de tijger aan te gaan.
Naast deze zichtbare verschijnselen gaat ook je immuunsysteem ‘aan’ bij een stress-respons. Dit gebeurt om te voorkomen dat je lichaam bij verwonding (door die tijger) wordt geveld door een infectie. Een infectie kun je namelijk niet gebruiken als je moet vechten.

Als het gevaar geweken is mag de stress-respons worden uitgeschakeld. Hier zorgt cortisol voor. Het remt het immuunsysteem af en zorgt dat het lichaam weer in de relax modus terugkomt.

Een gezonde balans in cortisol is dus heel gezond en heeft gezorgd dat we konden overleven als het gevaarlijk werd. Het wordt een probleem als het lichaam structureel te veel cortisol moet maken om welke stress-respons dan ook uit te schakelen. Door de grote hoeveelheden cortisol die je lichaam langdurig heeft moeten maken raken je bijnieren overbelast, of worden de cortisol receptoren steeds ongevoeliger voor cortisol. Daardoor gaat je bijnier nog meer cortisol produceren waarna de receptoren nog slechter gaan luisteren. Een vicieuze cirkel is geboren. Het lichaam kan de stress-respons niet meer goed oplossen.

Cortisol doet meer

Het zorgt naast het remmen van het immuunsysteem ook voor:

Het vrijmaken van energie door reserveglucose (uit lever en spieren) in de bloedbaan te brengen. In tijden van uitputting, bij gebrek aan beweging én bij onvoldoende glucose opslagplaatsen wordt deze glucose omgezet in vet en opgeslagen in het lichaam. Vooral rond de buik is dit zichtbaar.
Prikkeling van het hongergevoel na de stress-respons om verbruikte energie tijdens het gevecht weer bij te vullen. Ook hiervoor geldt dat bij uitputting, géén beweging en onvoldoende opslag deze glucose wordt omgezet in vet en wordt opgeslagen.
Als tegenhanger van melatonine betrokken bij een gezond slaappatroon. Stress zorgt dus ook voor slaapproblemen

De punten 1 en 2 zijn het directe gevolg van hoge cortisolspiegels en zorgen voor vettoename in het buikgebied. Dus ja. Van stress wordt je dik. En afvallen gaat ook nog eens heel lastig als je stress hebt. Het verbranden van vet is een proces dat veel langer duurt dan een koolhydraat verbranden. Voor en bij stress is snelle energie nodig en is vet dus ongeschikt als brandstof.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.